Akdeniz ilçesinde yapılan itirazlarımızın reddine ilişkin önergemiz

Grup Başkanvekilimiz Fatma Kurtulan'ın Mersin'in Akdeniz ilçesindeki seçim sonuçlarına yapılan itirazların reddedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi:

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri, hukukun iktidara ve muhalefete göre işletilme biçimini ortaya koymuştur. Seçimlere ittifak halinde giren MHP-AKP bloğunun sonuçlara itiraz ettikleri neredeyse her il ve ilçede itirazlar il, ilçe seçim kurulları ve Yüksek Seçim Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Üzerinden 9 gün geçmesine rağmen halen oy sayımları devam ediyor olması bunun en bariz kanıtıdır. Ancak muhalefet partilerinin adaylarının seçimi çok az farkla kaybettiği, normalin üstünde geçersiz oyların kayda geçtiği il ve ilçelerde durum tam tersi şeklindedir. Bu ilçelerden Mersin’in Akdeniz ilçesinde Halkların Demokratik Partisinin adayı 3.815 oyla seçimden ikinci olarak çıkmıştır. Seçimi birinci bitiren iktidar partisi adayı 47.789 oy almıştır. Bunun yanı sıra 7.945 oy geçersiz sayılmıştır. Bu kadar az farka ve farkın 2 katından fazla geçersiz oya rağmen Akdeniz İlçe Seçim Kurulu ve Mersin İl Seçim Kurulu HDP Mersin İl Örgütü’nün geçersiz oyların yeniden sayılması talebini reddetmiştir.

Hukukun çifte standartla işlemesi bununla da sınırlı kalmamıştır. Akdeniz Belediyesinin CHP’li adayının Madeni Sanatkarlar Odası Başkanlığı, S.S Mersin Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Sınırlı Sorumlu Mersin Madeni Sanatkarlar Yalınayak Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanlığı görevlerinden istifa etmeden seçime girdiği ortaya çıkmıştır. Bu durum seçimin tam kanunsuzluk ve seçimin mutlak tam iptalini gerektirmesine rağmen, Akdeniz İlçe ve Mersin İl Seçim Kurulları seçimin iptali talebini reddetmiştir.

Bu bağlamda;

1- Akdeniz İlçe Seçim Kurulu ve Mersin İl Seçim Kurulu’nda görevli kişilerin bir adayın adaylık vasfını yerine getirmemiş olmasına ve bu şekilde seçime girmesine rağmen, seçimin iptali kararını siyasi baskı altında mı almıştır?

2- Geçersiz oyların ilk iki belediye başkan adayı arasındaki oy farkının 2 katından fazla olmasına rağmen yeniden sayılması talebinin reddedilmesinin gerekçesi nedir?

8 Nisan 2019