HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na bir buçuk aydır Suruç'ta kalan halka yönelik hangi sağlık hizmetlerinin verildiğini, kaç sağlık personelinin çalıştığını, sağlık merkezlerinde kaç tercümanın görev yaptığını, aşılama ve önleyici sağlık hizmetlerinin yapılıp yapılmadığını sordu.

Akat'ın önergesi şu şekilde;

"IŞİD vahşetinden kaçarak Türkiye’ye sığınan on binlerce Kobaneli yaklaşık bir buçuk aydır Şanlıurfa’ya bağlı Suruç ilçesinde kurulan çadır kentlerde yaşamakta, ihtiyaçlarıysa bölgedeki belediyeler, ülke genelindeki duyarlı sivil toplum örgütleri ve bölge halkının dayanışması ile karşılanmaktadır. Evlerini ve topraklarını terk ederek Türkiye’ye sığınmak durumunda kalan Kobanelilerin yarısından çoğunun kadın ve çocuk olduğu bilinmektedir. Bölgeye giden sağlık örgütleri ve gönüllü doktorların rapor ve aktarımları çocukların çoğunun temel aşılarının eksik olduğunu, gebe ve lohusa kadınların ilaç temininde aksaklıklar yaşandığını, çocuklar arasında salgın ve bulaşıcı hastalıkların başgösterdiğini, 0-2 yaş grubundaki bebeklerin ihtiyaç duyduğu mamaların temin edilemediğini ve kronik hastalığa sahip olanların bulunduğunu göstermektedir. Yaklaşan kış koşulları da göz önünde bulundurulduğunda sağlık taramalarının kapsamlı ve etkin şekilde yapılmasının ve önleyici sağlık hizmetlerinin verilmesinin aciliyeti açıkça ortaya çıkmaktadır."

Akat, şu sorulara yer verdi:

"Bakanlığınız çadırkentlerde kalan Kobanelilere sağlık hizmeti vermek amacıyla kaç tane sağlık personelini bölgede görevlendirmiştir?
Bölgedeki sağlık merkezlerinde çalışmak üzere kaç adet tercüman görevlendirilmiştir?
Sığınmacılar arasında bulunan gebe ve lohusa kadınlar, 0-5 yaş arası çocuklar, kronik hastalığı olanlar, bakıma muhtaç olanlar ve bulaşıcı hastalığı olanların tespiti yapılmış mıdır?
Barınma koşulları göz önünde bulundurularak tüberküloz, kızamık, polio vb. bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine karşı hangi önlemler alınmıştır?
0-2 yaş grubundaki çocukların mama, süt ve çocuk bezi takibi düzenli olarak yapılmakta mıdır? 2-7 yaş grubuna düzenli süt verilmekte midir?
Bulaşıcı hastalık riskine karşı aşılama yapılmış mıdır? Yapıldıysa aşılama için kayıt sistemi oluşturularak aşısız bebek ve çocukların tespiti yapılmış mıdır?
Glutenenteropatisi, Fenilketonüri gibi özel diyet gerektiren hastalıklar tespit edilmiş midir? Bu hastalıklar için gerekli olan gıda malzemeleri düzenli olarak sağlanmakta mıdır?
İnsülin, süt ve süt ürünleri vb. saklanması için ortak kullanılan uygun buzdolaplarının temini sağlanmış mıdır?"

07.11.2014