HDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sınırda IŞİD saldırısı sonucunda hayatını kaybeden Kobaneliler, TSK askerinin saldırıları üzerine sınırın boşaltılması ve alınan önlemleri sordu.

Akat'ın önergesi şu şekilde:

"IŞİD çetelerinin Kasım ayının başından beri sivillere yönelik saldırılarını artırdığı, Kobane şehir merkezinde ve Til Şeir sınır hattında havan toplarıyla ve keskin nişancılar aracılığıyla binlerce sivili hedef aldığı, bölgedeki halk ve basın mensupları tarafından ifade edilmektedir. 3 Kasım’da Zorawa Tepesi’nden Türkiye sınırına doğru ateş açan IŞİD çeteleri, çok sayıda sivilin araçlarıyla beklediği ara bölgede bir sivili vurmuş, askerler Necip Rıfat Seyidi adlı Kobane yurttaşını 2 saat boyunca yaralı halde beklettiği için bu kişi hayatını kaybetmiştir. 8 Kasım’da ise sınır hattında biri çocuk üç kişi hayatını kaybetmiş, üç kişi de yaralanmıştır. 11.11.2014 tarihinde basına yansıyan bilgilere göre, aynı gün saat 16.00 sularında IŞİD çeteleri Tıl Şeir sınır hattında bulunan sivillere havan toplarıyla saldırmıştır. Araçların ve sivillerin bulunduğu bölgeye peş peşe üç kere havan topu atıldığı, saldırı sonucunda iki kişinin yaşamını yitirdiği, altı kişininse yaralandığı basın organlarınca belirtilmiştir. Bununla beraber, havan saldırısı öncesinde sınır hattında konuşlanmış durumda olan TSK askerlerinin zırhlı araçlarıyla beraber sınır hattını boşalttığı da basına yansıyanlar arasındadır. Ayrıca, baştan beri sivil halkın üzerine rastgele ateş açan çetelerin, son günlerde özellikle hedef göstererek saldırılar düzenlemesinin ardından köylerde ve Kobane kent merkezinde pek çok kişinin yaralandığı da belirtilmiştir."

Akat, Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:

"Kasım ayının başından beri sınır hattında kaç sivil yaşamını yitirmiş, kaç sivil yaralanmıştır? Bunlardan kaçı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, kaçı Kobane Kantonu yurttaşıdır?
Hükümetinizin Kobane’de sivil kalmadığı ve IŞİD’le YPG’nin çatıştığına dair beyanatları olduğu düşünüldüğünde, Şanlıurfa ile Kobane arasındaki sınır hattına IŞİD tarafından gerçekleştirilen havan topu saldırısı üzerine IŞİD çetelerinin vahşetine karşı Hükümet’in program ve tutumunda bir değişikliğe gidilecek midir?
Sınır hattındaki sivillere dönük saldırıların artarak devam etmesi ihtimaline karşın Hükümetiniz bölgenin güvenliğini sağlamak ve sivillerin can güvenliğini korumak amacıyla hangi önlemleri almıştır?
3 Kasım’da ara bölgede IŞİD üyesi keskin nişancılar tarafından vurulan Necip Rıfat Seyidi’nin biran önce tedavi görmesinin sağlanmaması ve 2 saat boyunca bekletilmesinin nedeni nedir?
Til Şeir sınır hattında havan toplarıyla yapılan saldırı sonucu yaralanan sivillerin tedavisinin sağlanması için gerekli imkanlar sağlanmakta mıdır?
Katliam tehlikesiyle karşı karşıya kalarak Türkiye’ye sığınan Kobane halkının sınırdan geçişinde engellerle karşılaşmamaları ve güvenli bir şekilde Türkiye’ye geçişlerinin sağlanması için azami düzeyde tedbir alınmış mıdır?
TSK’nın zırhlı araçlarıyla beraber sınır hattını boşaltması için emri kim vermiştir?
TSK askerlerinin IŞİD’i destekleyen ve onlarla iletişim içinde olduğunu gösteren pek çok görüntü basına yansıdığı halde TSK’nın sivilleri korumak yerine sınır hattını boşaltarak sivil halkın saldırılara açık hale gelmesine zemin hazırlamasının gerekçesi nedir?"

19.11.2014