Afrin zeytin talanından sonra Rojava ‘da buğday talanı mı?

TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde, Rojava’da üretilen buğdayın Türkiye’ye aktarıldığı iddiasını gündeme getirdik.

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’yi işgal girişimi ve saldırılarının ardından bölgede üretilen buğdayın Türkiye’ye aktarıldığı iddiası geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı. 

TBMM'de gerçekleşen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşmeleri sırasında söz alan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Kuzey ve Doğu Suriye’de el konulan alanlardaki buğday filolarındaki buğdayın Türkiye’ye aktarıldığı iddiası doğru mudur?” sorusunu yöneltti. Beştaş ayrıca 2018 yılında gerçekleşen Zeytin Dalı Harekatı sonrasında işgal edilen Afrin’den Türkiye’ye aktarılan ürünlerle ilgili de bir soru yöneltti ve “2019 yılında Afrin’den kaç ton zeytin, patates ve buğday Türkiye’ye aktarılmıştır?” diye sordu. Bakan Pakdemirli, Beştaş’ın iki sorusunu da yanıtsız bıraktı. 

Tarım Bakanı Pakdemirli, 2018 bütçe görüşmelerinde Afrin’deki zeytin talanına ilişkin itiraf niteliğinde açıklamalar yapmış, Türkiye’nin saldırılarının ardından yerlerinden edilen Afrinlilerin zeytinliklerinin ÖSO çeteleri tarafından gasp edildiği, çetelerin Türkiye’ye zeytin sattığı yönündeki iddiaları doğrulamıştı. Bakan, “Hükümet olarak PKK’nin eline gelir geçsin istemiyoruz, Afrin’de gelir bize geçsin istiyoruz” demişti.

14 Kasım 2019