AB: HDP’nin kapatılması seçmen haklarını ihlal eder, Türk makamlarının reformlara ilişkin beyanları güvenilirliğini yitiriyor

AB Yüksek Temsilcisi / Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olivér Várhelyi partimize yönelik kapatma davası ve milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Avrupa Birliği; Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin Türkiye Büyük Millet Meclisindeki üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi, dokunulmazlığının kaldırılması kararından ve yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen tutuklanmasından ve de Yargıtay'ın HDP'nin kapatılması talebiyle açtığı davadan derin endişe duymaktadır. 

Türkiye’nin ikinci büyük muhalefet partisinin kapatılması ülkedeki milyonlarca seçmenin haklarını ihlal edecektir. Ayrıca bu, Türkiye'de temel haklarda yaşanan gerileme ile ilgili AB'nin endişelerini artırmakta ve Türk makamlarının reformlara yönelik beyanlarının güvenilirliğini zayıflatmaktadır. Bir AB aday ülkesi ve Avrupa Konseyi Üyesi olarak Türkiye, demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı dahil olmak üzere temel demokratik yükümlülüklerine acilen saygı göstermelidir.

18 Mart 2021