78'liler Girişimi ve HDP'nin de aralarında bulunduğu siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, 12 Eylül askeri darbesini yıl dönümünde Taksim Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüyüş düzenledi. "Eşit özgür demokratik Türkiye için 12 Eylül kurum ve yasaları kaldırılsın" ile darbe döneminde katledilenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartların taşındığı yürüyüşte, "Gün gelecek devran dönecek darbeciler halka hesap verecek", "12 Eylül hukukuna son" sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından ortak açıklamayı 78'liler Girişimi'nden Bircan Yunus yaptı. 12 Eylül rejiminin, darbe anayasası, toplumsal ve siyasal yaşamı kontrol etme yasaları ile donatılmış Milli Güvenlik Kurulu, yasama, yürütme, yargı düzenlemesi ve "tekçi devlet" tanımı ile sürdüğüne dikkat çeken Bircan, "Kürt, Alevi ile demokrasi meselesinin çözülmesi ve halkların özgürlüğü ve kardeşliğin inşası için 12 Eylül darbe anayasasının ve yasalarının kaldırılması, eşitlikçi özgürlükçü, demokratik temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir anayasanın yapılması gerekmektedir" dedi.

Açıklamanın ardından, bir saatlik oturma eylemi düzenleyen, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri üyeleri, darbe döneminde yaşananları anlattı.

13.09.2014