
Eş Genel Başkan Yardımcımız ve Van Milletvekilimiz Nadir Yıldırım, Diyarbakır'da 2006 yılında çıkan olaylarda, 8 yaşındaki Enes Ata'nın ölümüne yol açan ve davanın en önemli delili olan gaz fişeğinin adli emanette kaybolmasına ilişkin yürütülen soruşturmada, 'zamanı aşımı' süresi gerekçe gösterilerek takipsizlik kararı verilmesini Meclis gündemine taşıdı. Adalet BAkanı bekir Bozdağ'ın cevaplaması istemiyle verilen önergede şu ifadelere yer verildi:
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Mart 2006’da Diyarbakır’ da 8 yaşındaki Enes Ata'nın yaşamını yitirmesine neden olan ve davanın en önemli delili olan gaz fişeğinin adli emanette kaybolmasına ilişkin 2 yıldır yürütülen soruşturma da Savcılık, Adli Emanette görevli memur Şaban Göktaş hakkında “görevi kötüye kullanma” suçundan açılan soruşturmada 8 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğunu ileri sürerek, “takipsizlik” kararı vermiştir. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, 2015 yılında mahkemeye gönderdiği yazıda, olay günü polislerin yaptığı bütün telsiz konuşma kayıtlarını imha ettiğini belirtmiştir.
Davada, Ata’nın avukatlarının talebi üzerine yargılamayı yapan Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Ata'nın ölümüne yol açan gaz fişeğinin incelenmesi için Jandarma Kriminal Laboratuvarı’na gönderilmesi amacıyla talimat yazmıştı. Mahkemede 12 Haziran 2015’te görülen duruşmada, Adli Emanet Memurluğu’ndan gelen yazıda, Adli Emanet deposunun 2006/95 sırasına kayıtlı tutanakta belirtilen ve Enes Ata'nın yaşamını yitirmesine neden olan gaz fişeğinin zarf içinde bulunamadığı ortaya çıkmıştı. Ata’ nın avukatlarının talebi üzerine yargılamayı yapan mahkeme, davanın en önemli delillerinden biri olan gaz fişeğinin kaybolmasına ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş, bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır Adli Emanet Bürosunda görevli memur Şaban Göktaş hakkında kayıt altına alınan gaz fişeği parçasını görevin gerekli kıldığı dikkat ve ihtimamı göstermeyerek emanette bir şekilde kayıp olmasına sebebiyet verdiği gerekçesiyle “Görevi kötüye kullanma” suçundan soruşturma açmıştır. Gaz fişeklerinin kaybolmasının ardından, Enes Ata katledildiği sırada üzerinde bulunan ve kanıt niteliğinde olan elbiselerinin de 2014 yılının Mayıs ayında mahkeme kararı olmaksızın polis tarafından imha edildiği ortaya çıkmıştır.
Savcılık, adli emanette ne zaman kaybolduğu bilinmeyen gaz fişeğinin 31 Mart 2006’da kaybolduğunu ileri sürerek, olayla ilgili 2 yılı aşkın süredir yürüttüğü soruşturmayı geçtiğimiz Şubat ayında tamamlayarak görevli memur Şaban Göktaş hakkında takipsizlik kararı vermiştir.
Bu bağlamda;
1- 28 Mart 2006’da Diyarbakır’ da 8 yaşındaki Enes Ata'nın yaşamını yitirmesine neden olan ve davanın en önemli delili olan gaz fişeğinin adli emanette kaybolmasına ilişkin 2 yıldır yürütülen soruşturma ile ilgili hangi gerekçe ile takipsizlik kararı verilmiştir?
2- Mahkemenin takipsizlik kararının basına yansıyan gerekçesi ‘zaman aşımı’ olarak geçmektedir. Diyarbakır Adli Emanet Bürosun da ki gaz fişeğinin ne zaman kaybedildiği tarafınızca bilinmekte midir? Şüphelilerin tarafınızca gözetildiği yönündeki iddialar doğrumudur?
3- 8 yaşındaki Enes Ata'nın yaşamını yitirmesine neden olan ve davanın en önemli delili olan gaz fişeğini sıkan suçluların, gaz fişeğinin kaybedilmesinde Diyarbakır Adli Emanet Bürosu’ n da ki şüpheli Şaban Göktaş ile ilişkisi hakkında bakanlığınızın başlattığı bir soruşma var mıdır?
4- Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, 2015 yılında mahkemeye gönderdiği yazıda, olay günü polislerin yaptığı bütün telsiz konuşma kayıtlarını imha ettiğini belirtmiştir. Bakanlığınızın bu konuda başlattığı bir soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır? Eğer yok ise, bakanlığınız bu konuda bir soruşturma başlatacak mıdır?
5- Enes Ata katledildiği sırada üzerinde bulunan ve kanıt niteliğinde olan elbiseleri 2014 yılının Mayıs ayında mahkeme kararı olmaksızın kimler tarafından hangi gerekçe ile imha edilmiştir? Bakanlığınızın bu konuda başlattığı herhangi bir soruşturma var mıdır?
6- Diyarbakır Adli Emanet Bürosu kamu görevlileri ile ilgili daha öncede böyle bir şüphe söz konusu olmuş mudur?
7- Polislerce atılan gaz fişeği ile yaşamını yitiren, dava delilleri kaybedilen, 8 yaşındaki Enes Ata için 11 yıldır gelmeyen adalet ile ilgili sorumluluk duyuyor musunuz?
28 Mart 2017