51. yılında Dünya Romanlar Günü kutlu olsun!

Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tülay Hatimoğulları'nın açıklaması:

1990 yılında Polonya’da toplanan 4. Dünya Roman Kongresi'nde alınan kararla, 1971 yılında gerçekleştirilen 1. Uluslararası Roman Kongresi’nin yapıldığı gün olan 8 Nisan, Dünya Romanlar Günü olarak kabul edildi. 8 Nisan, tüm dünyada benzer sorunlar yaşayan, yüzyıllardır öteki olarak görülen Romanların uğradıkları ötekileştirilmeye ve ayrımcılığa dikkat çekmek, toplumsal taleplerini dile getirmek, Roman dilinin ve kültürünün tanınırlığını sağlamak için önemli bir gün olarak kabul görüyor. Ancak Dünya Romanlar Günü kutlanırken dünyadaki Romanlar yoksulluğa, ırkçılığa yani ayrımcılığa maruz kalıyor. Romanlar, Roman dilleri (Romanes, Domari, Lomavren) ve kültürünün tanınmadığı, kendi dilini konuşmanın ötekileştirme faktörü olduğu bir hayat yaşamak zorunda bırakılıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Roman toplumu çok önemli sorunlarla yaşamını sürdürmektedir. Başta eğitim, istihdam, sağlık ve barınma olan bu sorunların tamamının altında yatan sebep ise ayrımcılıktır. Yüzyıllara dayanan bu sorunların tarihsel ve toplumsal arka planı yok sayılarak Romanların her gün tekrarlı bir biçimde hayatlarında belirleyici rol alan sorunlar ortadan kaldırılamaz.

Romanlar ile nüfusun geri kalanı arasında adeta aşılmaz bir duvar ören önyargılardan beslenen ayrımcılık ve buna dayalı sosyo-ekonomik dışlanmanın ortadan kaldırılabilmesinin yolu Romanlara yönelik ulusal ve yerel düzeyde politikalar oluşturulması ve izlenmesinden geçer. Tüm bu süreçlerde ise Romanların dahiliyeti ve özne olarak yer alması esas alınmalıdır. Her türlü kamusal alanda Roman tarihi, dili ve kültürünün görünür kılınabileceği çalışmalar yürütülmelidir.

HDP olarak; derin yoksulluk yaşamak zorunda bırakılan Romanların toplumsal, sosyal, ekonomik ve politik yaşama katılımının önündeki engellerin kaldırılması ve eşit yurttaşlık mücadelesinin her aşamasında Romanlarla birlik ve dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Tüm halkların ve inanç gruplarının özgürce ve eşit koşullarda bir arada yaşaması için verdiğimiz mücadelemizin kararlılığıyla 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü kutluyoruz.

Baxtalo Romani Dive!

Tülay Hatimoğulları
Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
8 Nisan 2022