2020 Bütçesi halkın bütçesi değil yüzde 1’in bütçesidir

2020 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’na ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu muhalefet şerhimiz:

2020 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, halkın değil, belirli bir kesimin, yüzde 1’in bütçesidir. Bu bütçenin sıradan yurttaşlara, kadınlara, gençlere, işçilere, emekçilere, çiftçilere, işsizlere vereceği hiçbir şey yoktur. Bu bütçeyle AKP bir kez daha tercihini halktan yana değil, ayrıcalıklı bir kesimden yana koyduğunu ilan etmiştir.

Belirli ayrıcalıklı bir kesimin bütçesi olan 2020 bütçesi barış bütçesi olmaktan uzaktır. Bu bütçe güvenlikçi bir zihniyetle hazırlanmıştır. Kürt sorununda güvenlikçi zihniyetin hâkim olmaya başlaması ve demokratik çözüm arayışlarının rafa kaldırılmasıyla birlikte bütçelerde savaş ve güvenlik harcamalarına ayrılan payda muazzam bir artış yaşanmış, 2020 bütçesinde de savaş ve güvenlik harcamaları tavan yapmıştır.

2020 Bütçesi, aynı zamanda hem krizin itirafıdır, hem de bundan sonra başımıza gelecekler için ipucu sunmaktadır. 2020 Bütçesi için öngörülen yaklaşık 140 milyarlık bütçe açığı krizin giderek derinleşip şiddetleneceğinin göstergesidir. Hatırlatmak gerekirse 2019 bütçesi için 80 milyar lira bütçe açığı öngörülmüş, bütçeye giren tek seferlik gelir kalemlerine rağmen 2019’un 10 ayında, yani yılın bitmesine iki ay kala bütçe açığı 100 milyar lirayı bulmuştur. 2020 bütçesi göstermektedir ki AKP-MHP bloku ülkeyi iflasa sürüklemektedir. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı verilen sisteme geçişle birlikte artık bütçe hakkından söz etmek mümkün değildir. Hem hazırlanma süreci hem de komisyonda görüşülme pratikleri açısından bakıldığında bu bütçe teklifi, bütçe hakkını ihlal etmiştir. Halkın bütçesi, halktan kaçırılmıştır. 2020 bütçesinde toplumsal katılım dışlanmış, toplumun talepleri bütçeye yansımamıştır. 2020 bütçesi toplumsal cinsiyete duyarlı bir biçimde hazırlanmamıştır. Bu bütçede gençlere yer yoktur. Emek sömürüsü ve doğanın talanı devam edecektir.

Tekrar vurgulamak istiyoruz ki bütçeler bir ülkenin vicdanıdır. Ancak 2020 bütçesinde vicdandan eser yoktur. Bu bütçeye aşağıda detaylarıyla yer verdiğimiz üzere Halkların Demokratik Partisi olarak onay vermemiz mümkün değildir.

Bütçe şerhimizin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

6 Aralık 2019