2019 almanağımız çıktı

Uzun süredir saldırılarının hedefinde olan Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2019 yılı için bir “saldırı ve direniş” almanağı hazırladı. Görsellerin ön planda olduğu 104 sayfalık almanakta kayyım, açlık grevleri, seçimler, ihlaller, gözaltı ve tutuklamalar ile savaş politikalarının yansımaları yer alıyor. Almanakta bazı temel konu başlıklarına ilişkin önemli veriler de infografikler halinde verildi.

Kronolojik sıralamayla göre hazırlanan almanakta; HDP’nin seçimlerdeki kritik rolü, iktidarın adım adım planladığı Kayyım Darbesi, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırı ve savaş hazırlıkları da işlendi. 

Bir grup gönüllü tarafından hazırlanan almanak, yaklaşık iki aylık bir çalışma sonucunda hazırlandı. Basımı tamamlanan ve dağıtımına başlanan almanak HDP tarafından bundan sonra her yıl düzenli olarak çıkarılacak. Almanağın sunuş yazısının bir bölümünde şu ifadelere yer verildi:

“BİZ’ler de işte bu hikayenin orta yerindeyiz. Bir partiden daha fazlasını temsil ediyoruz. Bir halk hareketiyiz. Hem bütün dünyada yaşananlardan etkileniyoruz, hem de yaptıklarımızla bütün dünyayı etkiliyoruz. Yani yaşadıklarımız coğrafyamızla sınırlı değil. Gayemiz bütün dünyada sürdürülen direnişi ve umudu büyütmek. 

Elinizde tuttuğunuz bu 2019 Almanağı, bizim hikayemizin sadece kısa bir kesiti. Herhangi bir yorum yapmadan, olan biteni kronolojik bir sıralamayla sunmayı tarihi açıdan bir sorumluluk olarak gördük. Açık ki, bütün bir yılda yaşananların çetelesini tutmak ve bunu bir almanak çalışmasına sığdırmak mümkün değil. O nedenle bu çalışmayla yaşananları sadece ana hatlarıyla hatırlatmaya çalışıyoruz. 

HDP’ye yönelik saldırılar sadece bu yılla sınırlı olmadığı gibi, biliyoruz ki, saldırılar önümüzdeki yılda da devam edecek. HDP, 100 yıllık bir özgürlük, adalet ve demokrasi mücadelesini, 40 yıllık birlikte yaşam arayışını sırtlamış, 7 yıllık genç ömrüne 70 yıllık gelişmeyi sığdırmış bir partidir. Sadece 2019 yılında, yapılan iki kritik seçimde dengeleri değiştiren, 31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinde uyguladığı taktikle iktidarın yerel yönetimlerde ağır bir darbe almasına neden olan partidir HDP. Evet, HDP’ye yönelik saldırılar hep vardı, ama bu başarılardan sonra daha da katmerlendi. 

Fakat muktedirlerin ve zalimlerin umduğu gerçek olmadı. Saldırılar, HDP’yi terbiye etmek ve boyun eğdirmek yerine, HDP’nin mücadele azmini ve kararlılığını biledi. İşte HDP bu nedenle önümüzdeki dönem için de demokrasi, barış, özgürlük ve eşitlik mücadelesinin merkezine oturan bir konuma geldi.” 

Almanağa buradan ulaşabilirsiniz.

31 Aralık 2019