15-16 Haziran’ı anlamak günümüzü anlamaktır!

Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

15-16 Haziran 1970’de Türkiye tarihinin en büyük işçi direnişi gerçekleşmiş, devlet güçlerinin sendikal hak ve özgürlüklerini sahiplenmek için demokratik direnişe geçen işçilere şiddet kullanması sonucu 5 kişi yaşamını yitirmişti. 46. yıldönümünde 15-16 Haziran direnişinde yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Günümüzdeki gelişmeleri andıran o dönemi hatırlamak önemlidir. 60’lı yıllarda dünyada yükselen sınıfsal ve ulusal kurtuluş mücadeleleri Türkiye’de de etkisini göstermeye başlamıştı. Türkiye İşçi Partisi, 1965 genel seçimlerinde yüzde 3 oy alarak 15 milletvekili ile parlamentoya girmişti. 1967’de Kurulan DİSK ise işçi sınıfı içerisinde devlet güdümlü Türk-İş’ten farklı olarak mücadeleci sendikal duruşu ile çekim merkezi olmaya başlamıştı. Bu tabloyu içine sindiremeyen dönemin iktidarı AP ve muhalefeti CHP birlikte hareket ederek, Anayasa’yı ihlal etmek pahasına, çalışma yaşamını ve sendikal mevzuatı, İş Yasası ve Sendikalar Yasası‘nı değiştiren ve DİSK’i etkisizleştiren yasal düzenlemelere gitmişlerdi. Yapılan itirazlar sonucu, 1972 yılında, Anayasa’ya aykırı olan bu düzenlemeler iptal edilmişti.

15-16 Haziran’da yaşananlar günümüzü anlamak için bize ışık tutmakta, önemli dersler içermektedir. Bugün Saray-AKP iktidarının saldırıları sadece HDP’ye yönelik değil, başta işçiler, emekçiler olmak üzere toplumun tüm ezilen kesimlerini hedef almaktadır. Savaş ve yıkım politikaları halklarımıza yönelik insanlık suçları ile sürdürülmektedir. Emeğe karşı çıkarılan ve çalışma hayatını güvencesiz hale getiren yasalara ve iktidara karşı demokratik direniş hakkını kullanan sendikal yapılara, emek örgütlerine baskılar ve saldırılar her geçen gün artmaktadır.

İnanıyoruz ki, 15-16 Haziran’ı anlayanlar,  günümüzde partimize yönelik tasfiye girişimini de kavrayacaktır. 15-16 Haziran direnişinin 46. yıldönümünde, tüm emek ve demokrasi güçlerinin yan yana gelerek Saray darbesine karşı demokratik direniş hakkını kullanmaları için toplumsal muhalefete çağrılarımızı yineliyoruz.

Serpil Kemalbay
HDP Çalışma Yaşamı ve Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı