Özgür basın ve demokratik bir ülke için mücadeleyi birlikte büyütelim!

Basın Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Tayip Temel'in açıklaması:

Türkiye'de, basın emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarını güvence altına alan 212 Sayılı Basın Yasası'nın yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak, normal şartlarda "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak, bir bayram gibi kutlanmalıydı. Ancak 2021 yılının 10 Ocak’ında da gerçeğin peşinde koşan ve emek harcayan gazeteciler için ne yazık ki kutlanması gereken bir şey yok. Bırakın kutlamaya değer bir gün olmasını gazetecilik yapmanın neredeyse mümkün olmadığı, gerçekleri yazanların esaret veya açlıkla terbiye edilmeye çalışıldığı karanlık bir dönemden geçiyoruz. 

Türkiye, ne yazık ki dünyada basın özgürlüğü sıralamalarında en gerilerde yer alıyor. Hapishanelerde en fazla gazeteci tutulan ülkelerin başında yine Türkiye geliyor. Hakkında dava, soruşturma açılmayan muhalif gazeteci yok denecek kadar az. İşsiz oranının en yüksek olduğu sektör medya, işsiz olmayanlar da güvencesiz ve siyasi baskı altında çalışmak zorunda bırakılıyor. Gerçekleri yazan - aktaran gazeteler, televizyonlar, internet siteleri bir bir kapatılıyor. İktidarı rahatsız eden tüm içeriklere anında yayın yasakları getiriliyor. Gazetecilik dört bir yandan iktidar tarafından kuşatılmış durumda.

İktidara göre sadece onların dikte ettiklerini yazanlar gazeteci. Ama biz biliyoruz ki onların söylediklerinin değil, söylemediklerinin; gösterdiklerinin değil, gizlediklerinin haber olduğunu bilen ve bunun için mücadele eden gazeteciler var. İktidarın kuşatmasını tüm risklerine rağmen aşan gazeteciler var. İşkenceyi, talanı, yalanı araştıran ve halka sunan gazeteciler var. İşte hakikatin peşinde olan bu meslektaşlarımızın varlığı bu ülkenin gelecekteki özgürlük ve demokrasisinin umududur.

Gazetecilerin sustuğu, boyun eğdiği, biat ettiği bir ülkede, gerçeğe ulaşmak adeta imkansız hale gelir. Bu yüzden 10 Ocak gerçek anlamıyla kutlanacak bir gün olmalıdır. Bu da ancak gazetecilerin özgür, güvenceli ve insanca koşullarda çalışabilmesiyle mümkün olur.

Bizler, hakikatin izinden ısrarla yürümeye devam eden tüm basın emekçilerini selamlıyoruz. Çalışan, çalıştırılmayan, rehin tutulan, sürgün edilen tüm gazetecilerin, 10 Ocak’ı bayram gibi kutlayacağı, özgür basın ve demokratik bir ülke için her alanda birlikte mücadeleyi büyütmeliyiz.

Tayip Temel
Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
10 Ocak 2021