Kadın Meclisimiz Bitlis’te: Günde 80 lira ile geçinemiyoruz

Kadın Meclisi Sözcümüz Ayşe Acar Başaran, milletvekillerimiz Dilan Dirayet Taşdemir ve Oya Ersoy, Kadın Koordinasyonu üyelerimiz Feray Mertoğlu, Tülay Koçak, Hazal Karabey, Kadın Meclisi üyelerimiz Mukaddes Erdoğdu Çelik ve Bitlis İl Kadın Meclisi üyelerimizden oluşan heyet, Kadınlar İçin Adalet Kampanyasının ikinci etabı olan Kadın Yoksulluğuna Hayır Buluşmaları kapsamında bugün Bitlis’teydi. 

Günlük aldığımız 80 lira ile geçinemiyoruz

Bitlis’in Tatvan ilçesinde domates tarlalarında çalışan kadınları ziyaret eden heyetimiz, kadınlarla çalışma koşullarını konuştu. Kadınlardan biri şunları söyledi: “Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Günlük aldığımız 80 lira ile geçinemiyoruz. Yılda 5-6 ay çalışıyoruz. Eşim çoban. Çocukların servis parasını ödedikten sonra diğer ödemelerim kalıyor. Domateslerimiz bizden 50 kuruşa alınıyor, pazarda markette 6 -7 liraya satılıyor.” 

İşten sonra evde de çalışıyoruz

Bir başka kadın ise, “İşten sonra eve gidip oradaki bahçede de çalışıyoruz. Çocuklarım var. Biri derse girerken öbürü derse giremiyor tablet olmadığı için. Sigortamız yok, güvence yok. Paramız bazen haftalık, bazen aylık veriliyor. Bazen de domates çıkana kadar para verilmiyor” dedi. 

Eşim de çalışmıyor, çocuklarıma ben bakmak zorundayım

5 çocuğunu okutmaya çalışan bir kadın, "Çocuklarım eğitim alamıyor. Aldığımız para yetmiyor. Eşim de çalışmıyor, çocuklarıma ben bakmak zorundayım. Sabahtan akşama kadar çalışıp 80 lira alıyoruz. Bu para ile doğru düzgün bir şey alamıyoruz" dedi.

5 kişi bir odada yaşıyoruz

Eşinden ayrı olan ve 4 çocuğuna bakmak zorunda kalan başka bir kadın da, "Sabah 5:00’te kalkıyorum, akşam 19:00’a kadar çalışıyorum. Eve gidip bu kez çocuklar ve ev işleriyle uğraşıyorum. Tek başıma çocuklarıma bakmaya çalışıyorum. 5 kişi bir odada yaşıyoruz. Aldığımız parayı yetiştirmeye çalışıyorum ama, yetmiyor" dedi.

Heyet, kadınların taleplerini bulundukları her yerde dile getireceklerini ve bunun için kendileri ile dayanışma içinde olacaklarını söyledi. 

9 Haziran 2021