İş ve Aş Buluşmalarının Antalya ayağı ikinci gününde devam ediyor

İş ve Aş Buluşmalarımız kapsamında Antalya’da toplumun farklı kesimleriyle bir araya geldik:

İş ve Aş Buluşmalarımızın Antalya ayağı ikinci gününde devam ediyor. Heyetimiz sera işçileri, müzik emekçileri, galerici, nakliyeci ve hurdacı esnafı ile seralarda çalışan kadın emekçiler ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının sorunlarını dinledi, çözüm önerilerini aktardı. 

Müzisyenler üzerindeki baskının sonlanmasını istiyor

Yerel sanatçılar, heyetimize Antalya da 80 bine yakın müzisyen olduğunu ve birçoğunun pandemide destek alamadığını söyledi. İktidar tarafından hiçe sayıldıklarını, polis baskısına maruz kaldıklarını dile getiren müzisyenler, özellikle sokak müzisyenlerinin ekonomik açıdan çok zor durumda olduğunu belirtti. Müzisyenler, tek beklentilerinin iktidarın üzerlerindeki baskıyı sonlandırması olduğunu ifade ederek, “Uygulamalar arasında tutarsızlıklar var. Düğün sanatçılarına çalışmak serbest iken sokak sanatçılarına yasak” dedi. Müzisyenler, sorunlarının çözümünün dernekleşme olduğunu sözlerine ekledi. 

Barış sağlanırsa ekonomik sorunlar da çözülür”

Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Garo Paylan ve Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu üyemiz Serpil Kemalbay, esnaf ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Ekonominin iyiye gittiğinin söylendiğini dikkat çeken esnaflar, “Gerçeklik öyle değil, halktan kopuk yaşıyorlar. Ekonominin nasıl olduğunu gelip bize sorsunlar. Ayakta kalabilmek ailemizi muhtaç etmemek için çabalıyoruz ama bunu dahi sağlamakta zorlanıyoruz” diye konuştu. Esnaflar, işyerlerini açık tutabilmek için personel çıkarmak zorunda kaldıklarını buna rağmen zorlandıklarını söyledi. Türkiye’nin en temel ve köklü sorununun barışı sağlayamamak olduğunu vurgu yapan esnaflar, “Barış sağlandığında ve kaynaklar hakça paylaşıldığında birçok sorun kendiliğinden çözülecek ama iktidarın tercihleri bu yönde değil. Bu da ülkeyi ekonomik olarak yeni çıkmazlara itiyor” dedi.

Ekonomi büyüdü diyenler gelsin halka sorsun büyümüş mü?

Temon Paşa’da faaliyet gösteren bir esnaf, “Durumumuz iyi değil. Erdoğan, aç kimse yok diyor, gelsin kendisi sorsun bize. Vatandaşın yüzde 90’ı aç. Şurada 100 kişiye sorsanız, 5 kişi demez işim iyi diye. Bu hükümeti gönderin artık! 3 ay önce pandemide işten çıkarılan komşumuz hiçbir destek bulamadığı için çaresiz kalıp intihar etti” diyerek durumlarını gözler önüne serdi. 

Başka bir esnaf ise “Vatandaş aç değil diyen Erdoğan gelsin evimizde bizimle bir gün geçirsin, ne yediğimizi görsün öyle karar versin. Bir kez destek aldım ben berber olarak, daha da bir destek almadım” diyerek yakındı. 

“Bizim için yaşamak gün geçtikçe zorlaşıyor”

Heyetimiz Antalya’da elektrik alt yapısında çalışan emekçiler ile de buluştu. Emekçiler, maaşlarına yapılan artışın her şeye gelen zamlarla eridiğini ve gün geçtikçe yoksullaştıklarını dile getirdi. Alım gücünün düştüğünü ve yoksullaştığını söyleyen bir emekçi ise şöyle konuştu: “Yüksek kiralar ve faturalardan dolayı bizim için yaşamak git gide daha da zorlu bir hale geliyor. Bizim ekonomimiz tabana, onların ekonomisi tavana doğru gidiyor. Cebimde 10 liram var, benim ekonomim bu.”

"Yaşamak için kredi alıyoruz onun da ancak faizini ödeyebiliyoruz’’

Ortalama 150 TL yevmiyeyle çalıştıklarını ifade eden nakliyeciler, “Araç sigortası 1000 TL'den 3800 TL’ye çıktı, bu şartlar altında geçinmek mümkün değil. Mazot fiyatları artmasına rağmen işlerinin sekteye uğramaması ve vatandaşın ödeyecek durumu olmadığı için fiyat artıramadık” dedi. Nakliyeci esnafı, kredi alarak işlerini yürütmeye çalıştıklarını fakat sadece kredi faizini ödeyebildiklerine vurgu yaptı. Nakliyecilerin dikkat çektiği diğer bir sorunları ise yüksek otoyol ve köprü ücretleri oldu. 

‘‘Patronlar, rantçılar, yandaşlar kazanmaya devam etti biz daha çok ezildik’’

İzmir Milletvekilimiz Serpil Kemalbay ve Ekoloji Komisyonu Eş Sözcümüz Menekşe Kızıldere, ev, sera, tekstil emekçisi kadınlarla buluştu. Emekçi bir kadın, “Eşim inşaat işçisi, iş yoktu pandemide, tenceremiz kaynamadı. Oğlum askerde, harçlık yollayamıyoruz” derken bir diğer emekçi kadın “Pandemi sürecinde hiçbir yardım görmedik. Yardım alan varsa da yandaştır. Patronlar, rantçılar, yandaşlar kazanmaya devam etti, biz daha çok ezildik” ifadelerini kullandı. “Biz kimliğimizi ve haklarımızı istiyoruz” diyen emekçi bir kadın taleplerini şöyle ifade etti: “Barış ve adalet istiyoruz, savaş istemiyoruz, gençlerimiz evinde, işinde olsun, adalet gelsin başka bir şey istemiyoruz. Artık ölmek istemiyoruz” 

2 çocuğu ile işsiz kalan ve pandemide çok zorlanan kadınlardan biri bebeğine mama bile alamadığı günler olduğunu belirtti. Bu süreçte çok sıkıntı yaşayan ev işçisi kadınlar, işsiz ve güvencesiz kaldıklarını özellikle belirtti.

9 Haziran 2021