İçişleri Bakanlığı’nın masumiyet karinesini hiçe sayan ve seçmen iradesini gasp eden kayyum kararı siyasi bir karardır

Ankara'da bulunan sendikalar, sivil toplum örgütleri, yöre dernekleri ile  siyasi partilerin Ankara il örgütleri kayyım darbesine karşı ortak açıklama yaptı:

19 Ağustos 2019 tarihinde Diyarbakır, Mardin ve Van illerindeki üç büyükşehir belediyesine kayyumlar atanmış ve Türkiye yakın siyaset tarihinde bir kara leke olarak geçecek biçimde demokrasi bir kez daha ayaklar altına alınmıştır. Seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınmasında her bir başkan için Cumhuriyet Savcılıklarınca açılmış olan soruşturmalar ve kovuşturmalar gerekçe gösterilmiştir. Yargı mercilerince hüküm kurulmaksızın gerçekleştirilen İçişleri Bakanlığı’nın masumiyet karinesini hiçe sayan ve seçmen iradesini gasp eden bu kararı, siyasi bir karardır!

Demokrasiyi ülkemizdeki meslek örgütlerinden sendikalara, sivil toplum örgütlerinden siyasi partilere tüm kurumlar için talep etmek hakkımızdır. 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde Dr. Adnan Selçuk Mızraklı yüzde 63 oyla Diyarbakır, Ahmet Türk yüzde 56 oyla Mardin ve Bedia Özgökçe Ertan yüzde 54 oyla Van Büyükşehirlerine Belediye Başkanı seçilmişlerdir. Haklarında açılan soruşturma ve kovuşturma konuları bölgedeki bir milyonu aşkın insanın başına gelen hayatın olağan akışında gelişen olaylardır. Bir cenaze törenine katılmak, düğüne katılmak, bir basın açıklamasında izleyenler arasında olmak veya o basın açıklamasını yapmak Türkiye’de zor hale gelmişse, bu demokrasi ayıbı ve utancı olarak tarihte yazılacaktır. Demokraside öncelik halkın oyları ile seçilmiş kişi ve organlara saygı göstermektir. 

Bölge halkının demokrasiye inancının yok edilmesi Türkiye’de barışa, kardeşliğe, eşit yurttaşlık anlayışına ters düşmektedir. Türkiye’de başta İstanbul ve Ankara olmak üzere önemli büyükşehir belediye başkanlıklarının el değiştirmesinden sonra görünür hale gelen AKP’li belediye başkanlarının yolsuzluklarını ve ekonomik krizin üzerini örtmek için bu girişimlerin yapıldığı açıktır. Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde kayyumun israfını teşhir etmesi belleklerimizde halen durmaktadır. Makam odasına yaptırılmış olan banyonun şatafatı, ekonomik krizde çalışanlara enflasyona uygun zam vermekten bile kaçınanların israfını göstermesi açısından son derece anlamlıdır.

Türkiye’nin bu dönemde en çok gereksinim duyduğu husus normalleşme ve demokratikleşmedir. Demokrasinin güçlenebilmesi ise eşitlikçi ve özgürlükçü, adil ve barışçıl bir yaşamın var edilebilmesiyle mümkündür. Hiç kimsenin ülkemizdeki asgari demokrasi işleyişini yok etmeye, insanların demokratik iradesine ipotek koymaya hakkı yoktur.

Aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasal partiler olarak kişilerin siyasi görüşlerinden ve hangi ilin yurttaşlarına karşı uygulandığından bağımsız olarak kayyum yönetimini reddederek demokrasiye ve demokratik işleyişe sahip çıkacağız!

Bugün Diyarbakır, Van ve Mardin’e kayyum atanmasına sessiz kalınması ve olağan kabul edilmesi; yarın İstanbul başta olmak üzere bütün belediyelere kayyum atanabilmesine de onay vermek, tüm meslek örgütlerine iktidar müdahalesini kabullenmek, emekten yana sendikaları kapatma girişimlerini desteklemek anlamına gelir. Bu yol faşizmin çıkmaz sokağına giden yoldur. Türkiye Cumhuriyetini bu çıkmaz sokağa sürüklemeye ve kirli emellerini gerçekleştirmek için karanlığa mahkum etmeye çalışanlara tahammülümüz yoktur.

Ülkeyi yönetenleri demokratik olmayan  bu uygulamadan vazgeçmeye ve halk iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz. 

İmzacı Kurumlar

Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği

Ankara Cumhuriyet Gazetesi Okurları

Ankara Dayanışma Akademisi

Ankara Dayanışma Derneği

Ankara Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası

Ankara Tabip Odası

Artvin Çevre Platformu

Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği

Birleşik Devrimci Parti Ankara İl Örgütü

Cumhuriyet Halk Partisi Altındağ İlçe Örgütü

Cumhuriyet Halk Partisi Çankaya İlçe Örgütü

Çağdaş Gazeteciler Derneği

Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi

Dersim Derneği

Devrimci 78’liler Federasyonu

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği

DİSK Emekli-Sen

Divriği Kültür Derneği

Emek Partisi Ankara İl Örgütü

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi

Emekçi Hareket Partisi Ankara İl Örgütü

Erendiz ATASÜ (Yazar)

Ezilenlerin Sosyalist Partisi Ankara İl Örgütü

Halkevleri

Halkların Demokratik Kongresi Ankara

Halkların Demokratik Partisi Ankara İl Örgütü

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi

Tüm Emekli-Sen

Kaldıraç

KESK Ankara Şubeler Platformu

Kültür Sanat Emekçileri Derneği

Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği

Mimarlar Odası Ankara Şubesi

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Ankara İl Örgütü

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi

Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği

Sosyal Demokrasi Derneği

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi

Tüketici Hakları Derneği

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Ankara İl Örgütü

21 Ağustos 2019

Etiketler: #van , #diyarbakır , #mardin , #kayyım