Bingöl’deki cıva zehirlenmesinin takipçisi olacağız

20 Eylül 2019 tarihinde Bingöl’ün Sancak beldesi Sancak Ortaokulu'nda cıva zehirlenmesi şüphesiyle 27 öğrencinin hastaneye kaldırıldığı bilgisi basına yansıdı. Olayın ardından İl Milli Eğitim Müdürü, bir öğrencinin şikâyeti üzerine, 26 öğrencinin de kontrol amaçlı hastaneye sevk edildiğini, AFAD ekipleriyle okulda yaptıkları incelemede herhangi bir cıva bulgusuna rastlanmadığını dile getirdi.

Yaşanan olayın İl Milli Eğitim Müdürü’nün söylediğinin ötesinde olduğu sosyal medyada yayılan haberlerle tartışılmaya başlandığında ise bu kez Bingöl Valiliği; “…Hastaların beyanlarından, yaklaşık 5 gün önce okulda buldukları cıva ile oynadıkları ve sonrasında şikayetlerinin başlaması üzerine hemen hastaneye başvurdukları bilgisine ulaşılmıştır” şeklinde bir açıklama yaptı. Valilik, cıvadan etkilenen 47 öğrenci, 5 öğretmen ve 1 hizmetlinin tedavi altına alındığını açıkladı. 

Ancak zehirlenme vakasının bununla da sınırlı olmadığı, çocukların ailelerinin de benzer şikâyetlerle hastanelere yattığı, 7’si Elazığ Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde, 93’ü Bingöl Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde olmak üzere toplamda bu konuyla bağlantılı 100 yatan hastanın bulunduğu sınırlı sayıda basın kuruluşu aracılığıyla kamuoyuna yansıdı. 

Açığa çıkan olaylar silsilesi göstermektedir ki, çok sayıda çocuğun oldukça riskli bir maddeye erişiminin mümkün olduğu bir eğitim öğretim ortamı mevcuttur. Olaydan 3-4 gün sonra çocuklar hastaneye başvurana kadar yöneticiler olaydan en hafif tabir ile “bihaber”dir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün olaydan sonraki açıklamalarından anlaşılmaktadır ki, mesele açığa çıktıktan sonra bile Sağlık Bakanlığı ile koordineli kapsamlı bir taramaya girişilmemiş, “ortada anlatıldığı gibi bir cıva da yok” yaklaşımı sergilenmiştir. 

Çocuklarımızın devlet güvencesinde olması gerektiği bir eğitim öğretim kurumunda sağlık ve güvenlik denetimlerinin yeterince yapılmamış olduğu ortadadır. Veliler ve eğitimciler başta olmak üzere eğitimin tüm bileşenlerinin ve basının ve kamuoyunun olayın takipçisi olması oldukça önemlidir. HDP olarak bizler de olayın takipçisi olacağımızın sözünü veriyor ve bu vakadan zarar gören tüm öğrenci, öğretmen, çalışan ve velilerimizin bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyoruz. 

Sevtap Akdağ Karahalı
Eğitim Politikaları, Kültür-Sanat Alanından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı
27 Eylül 2019