Eş Genel Başkanlar

Serpil Kemalbay

Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK Üyeliği ve Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini uzun süre yürüten Serpil Kemalbay, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 Genel Seçimlerinde İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı oldu. Ardahan doğumlu olan Kemalbay,ilköğretimini Ardahan’da ve ortaöğretimini de İstanbul’da tamamladı. Serpil Kemalbay, İTÜ Kimya Mühendisliği mezunudur.

HDP öncesi siyasal yaşamında “Dayanışarak ve örgütlenerek yeni bir yaşamı biz kendimiz yeniden tarif etmek istiyoruz” diyerek yoksulluğa, işsizliğe karşı halkın kendi örgütlenmesini yaratmaya çalışan Dayanışma Evleri’nin de kurucuları arasında yer aldı.

Ardından daha sonra sendikaya dönüşecek olan İMECE Kadın Dayanışma Derneği’nin kuruluşunda görev aldı. İMECE, Avrupa’nın ilk ev işçileri sendikasıdır. Kemalbay, ücretli ev içi emeği ve güvencesiz çalışan kadın işçilerin hakları üzerine çalışmalarına devam etti.

Serpil Kemalbay, 2007’de güvencesiz işçilerin örgütlenmesi ve hakları için faaliyette bulunan BATİS’in (Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası) İstanbul ve Trakya’da kurulması çalışmalarında da yer aldı.

Selahattin Demirtaş

1973 yılında Palu’da doğdu, ilkokul ve liseyi burada bitirdi. Lise sonrasında 9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda okumaya hak kazanan Demirtaş, iki yıl okuduğu bu bölümden politik gerekçeler nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Ardından bir kez daha girdiği üniversite yerleştirme sınavında Ankara Üniversite Hukuk Fakültesi’nde okumaya hak kazandı ve başkente taşındı. Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bir süre serbest avukatlık yaptı. Ardından İnsan Hakları Derneği’nin Diyarbakır Şube yönetiminde görev aldı. Dönemin İHD Başkanı Osman Baydemir’in belediye başkanı seçilmesinin ardından, İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı’na seçildi. Dernek, Demirtaş’ın başkanlığı döneminde, faili meçhul cinayetlerin üzerine giden bir politika izledi. Aynı dönemde, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır Şubesi derneklerinin kurucuları arasında yer aldı.

2007 yılında Demokratik Toplum Partisi’nde (DTP) aktif siyasi mücadelesine başlayan Demirtaş, aynı yıl gerçekleştirilen genel seçimlerde, DTP ve Türkiye demokrasi güçlerinin ortak ‘Bin Umut Adayları’ Diyarbakır listesinden 23. Dönem Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oluşturulan DTP grubuna katıldı ve 34 yaşında partinin grup başkanvekilliğini üstlendi.

2009 yılında DTP’nin kapatılmasını izleyen süreçte, milletvekillerinin Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) geçişi sonrası 2010 yılında toplanan olağanüstü kongrede Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak BDP’nin yeni eşbaşkanları seçildiler. 2011 Türkiye genel seçimlerine ise bu defa 18 ayrı demokrasi hareketi ve BDP’nin desteklediği Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun Hakkari adayı olarak giren Demirtaş, 24. Dönem Milletvekili seçildi.

Ateşkes ve barış sürecinin de başladığı bu son dönemde BDP Eş Genel Başkanlığı görevini yürüttü. 22 Haziran 2014 tarihinde, bileşenleri arasında BDP’nin de bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi’nin partilileşme sürecinde kurulan ve seçim sonrası çok daha geniş bir katılımla vücut bulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanlığına Figen Yüksekdağ ile birlikte seçildi.