Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, özel şirkete ait bir maden ocağında çalışan 60 madencinin işten çıkarılmasına karşı başlayan direnişte 600 maden emekçisi kendilerini yer altına kapattı.

Vahşi sömürünün en katmerlisinin yaşandığı maden ocakları, en son Soma ve Ermenek’te de ortaya çıktığı gibi, işçi katliamlarının mekanları halindedir. Sermayeye peşkeş çekilen bu kamusal zenginliklerimizin yağmalanması, bir taraftan emekçilerin hayatlarına kastediyor, diğer taraftan çalışanların ekonomik ve sosyal haklarına saldırı şeklinde devam ediyor.

60 madencinin işten atılması ve sıranın diğer işçilerde olduğu bilinci, emekçileri, kendilerini bulundukları madene kapatma eylemine itmiştir. İnsanlık onurunu ayaklar altına alan modern kölelik düzenine mahkum edilmeye çalışılan madenciler, bütün siyasi sorumlulara bu yolla gerekli mesajı veriyor.

Her geçen gün emekçilerimizin iş ve aş haklarını sermayenin daha fazla insafına terk eden AKP iktidarı, bu sorunu bir an önce madenciler lehine çözmekle mükelleftir. İşçi katliamlarının en büyük mağduru olan madencilerin bu talebi bütün Türkiye’nin talebidir.

HDP olarak, bu haklı ve onurlu eylemin yanındayız. İşçilerin emeğini yağmalayan bu düzenin değişmesi, tüm çalışanların emeklerinin karşılığını alacakları yeni yaşamın inşa edilmesi talebi, her daim arkasında durduğumuz ve duracağımız bir konudur.

Günay Kubilay
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı
19 Aralık 2014