Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

Son dönemde Suruç ve Urfa'da, Kobanê Direnişi’ne katılıp yaralanan ve Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan resmi olarak tedavi için Türkiye'ye giriş yapan yaralılar ve onlara yardımcı olan refakatçilere yönelik gözaltı ve tutuklama furyası adli birimler tarafından başlatıldı ve devam ediyor.

4.12.2014 tarihinde, kontrolleri devam ettiği için bir evde kalan yaralıların, refakatçilerin ve ev sahibinin de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. 5 kişi sorguları yapıldıktan sonra serbest bırakıldı. Ev sahibi Mustafa Çiçek, refakatçi Nebi Tavukçu ile Heybet Hasan ve tedavi gören iki yaralı ‘terör örgütü üyeliği’ iddiası ile tutuklandı.

15.12.2014 tarihinde Esra Yakargöz, Balıklıgöl Devlet Hastanesi’nde tedavisi devam ederken polislerin isteği üzerine Harran Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi, gördüğü tedavi gizlenerek 'gözaltına alınabilir' raporu ile TEM Şube’ye götürüldü. Gözaltı süreci devam ediyor.

16.12.2014 tarihinde, aynı evde kalan, tedavi ve kontrolleri devam eden 4 yaralı ile birlikte 16 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler, 'örgüt üyesi olmak’ iddiası ile ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

18.12.2014 tarihinde 10 kişi gözaltına alındı ve 9’u tutuklandı. Aynı gün Urfa'dan Diyarbakır'a sevki yapılan biri ağır 4 yaralı Siverek’te ambulanstan göz altına alındı. Yine aynı gün Urfa’dan Adana’ya sevki yapılan biri ağır 2 yaralı Osmaniye’de gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlara yöneltilen sorular, kimlerin ihtiyaçlarını karşıladığı, kimler tarafından tedavi edildikleri, pansumanlarının kimler tarafından yapıldığı şeklindedir.

Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada DAİŞ çetelerine karşı Kobanê ile destek eylemleri yapılıyor, milyonlarca insan dayanışmalarını sürdürüyor. Böylesi bir süreçte Kobanê’den gelen yaralılara ve refakatçilerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar hükümetin Kobanê/Rojava politikasının bir sonucudur.

Hükümet bir kez daha hukuken karşılığı olmayan bir tutuma giriyor ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in sığınmacılara yönelik sözleşmesini ve temel insan haklarını ihlal ediyor. Hükümet, yaralılara ve onlara yardım edenlere yönelik bu politikasıyla Kobanê dayanışmasını sürdürenleri korkutmaya ve sindirmeye çabalıyor.

Bir kez daha hükümete ve yargı mercilerine sesleniyoruz: Kobanê’de insanlık onuru DAİŞ çetelerine karşı mücadele veriyor. Başta Kürt halkı olmak üzere, tüm halkların ve demokrasi güçlerinin kalbinin attığı yer bugün Kobanê’dir. Bu nedenle gözaltı ve tutuklamalarla insanların yılacağını ve sindirileceğini düşünmek bir aymazlıktır. Bu tehlikeli politikadan derhal vazgeçin. Kobanê’den gelen yaralıları ve Kobanê’ye yardım edenleri tutuklayarak, dayanışma ve desteği engelleyemezsiniz.

Meral Danış Beştaş
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı
19 Aralık 2014