Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, torba yasayla Meclis'e gönderilecek yeni internet düzenlemesinin içeriğini basına açıkladı. Tasarıyla, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği önceki sansür yasası makyajlanarak yeniden getirilmektedir.

Önceki internet sansürü yasasında sitelere erişimi engelleme yetkisi “4 saat içinde, TİB tarafından” kullanılabilecekti. Anayasa Mahkemesi, bu düzenlemeyi, “sitelerin ancak mahkeme kararıyla erişime kapatılabileceği” gerekçesiyle bozdu.

Ne var ki, Bakanlık, aynı tasarıyı, bu kez, kapatma yetkisini Başbakan, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı'na vererek getirmektedir. “Kamu düzeninin tehlikede olduğu”, “gecikmede sakınca bulunan hallerde” ilgili iki bakan veya Başbakan'ın talimatıyla TİB siteleri derhal erişime kapatacak. İnternet sansürü, bakanların ya da Başbakan'ın iki dudağı arasında olacak.

AYM kararının arkasından dolanmak için ise, kapatma kararıyla ilgili “24 saat içinde mahkemeye başvurma” zorunluluğu getiriliyor. Yani kapatma acilen yapılırken, mahkeme bir gün sonra bunu görüşecek. Mahkeme aksi yönde karar verirse o zaman kapatma kararı kaldırılacak.

Bu, Anayasa Mahkemesi'nin bozma kararına da açıkça aykırıdır. AYM “ancak mahkeme kararıyla site kapatılabilir” derken, Bakanlık, “biz kapatalım, mahkeme sonrasında denetlesin” demektedir.
Her türlü internet sansürüne, erişim engellemesine karşıyız. Torba yasa kapsamında getirilecek bu yeni sansür tasarısını da kabul etmiyoruz. Hükümet, AYM kararının etrafından dolanma çabasına girmemelidir.

İnternet tüm dünya yurttaşlarını kucaklayan ve doğrudan irtibata geçiren evrensel bir ağdır. Bu ağın ulus devletlerce sansürlenmesi, erişim engelleriyle kapatılması, bu devirde asla kabul edilemez. İfade ve düşünce özgürlüğüne yönelik bu engeller Çin, İran gibi birkaç ülke dışında dünyada artık görülmemektedir.

Ne var ki, AKP iktidarı, internetle savaş halindedir. Yolsuzluk ve hırsızlık bilgileri, belgeleri ortalığa dökülecek korkusuyla internete sansür düzenlemeleri yapılmaktadır.

Medya alanlarını yoğun bir baskı altına alan ve hükümete aykırı her sesi susturan AKP iktidarı, sosyal medyadaki özgür ifade alanını da yok etmek istemektedir. Zira ana akım medya giderek itibar yitirirken, sosyal medya bir yurttaş gazeteciliği alanı olarak yükselmektedir. Türkiye'de internet nüfusunun 36,5 milyona çıktığı da düşünüldüğünde hükümet sansürünün nedeni anlaşılmaktadır.

HDP Türkiye'de yoğun internet kullanımını bir tehdit değil, demokrasinin gelişmesi için bir imkan olarak görmektedir. HDP iktidarında Türkiye, internet yasaklarının ülkesi olmaktan çıkacak, bir bilişim ülkesi haline gelecektir.

Alp Altınörs
HDP Eş Başkan Yardımcısı
25 Aralık 2014