Eş Genel Başkan Yardımcımızın açıklaması:

19 Aralık 2000 yılında, Türkiye yakın tarihinin en kanlı cezaevi operasyonu yapıldı. F Tipi cezaevine geçişi sağlamak üzere aynı anda 20 cezaevinde gerçekleştirilen ve “Hayata Dönüş Operasyonu” adı verilen saldırıda 28’i tutsak, 32 kişi katledildi.

Aradan 14 yıl geçmesine rağmen, operasyon emrini verenler, kimyasal gazları kullananlar ve bu insanlık dışı katliamı gerçekleştirenler cezalandırılmadı. Emir eri durumundaki 39 jandarma erinin yargılandığı göstermelik bir davayla gerçeklerin üstü örtüldü. MGK tarafından alınan bir kararla başlatıldığı açığa çıkan “Hayata Dönüş Operasyonu”nun sorumluları olan ve emri veren dönemin Adalet ve İçişleri Bakanları, Jandarma Genel Komutanı, Bölge ve İl Jandarma Komutanları, Başsavcı ve cezaevinden sorumlu savcılar, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü ve diğer sorumlular hakkında işlem yapılmadı.

Operasyonun komutanlarından emekli Binbaşı Zeki Bingöl’ün “Kullanılan silahlar Jandarma Genel Komutanlığı'nın envanterinde yok. Operasyon sırasında EMASYA Tugay Komutanı geldi. Başsavcı Ferzan Çitici ve Savcı Fikret Ünalan'ın da hazır bulunduğu sırada o bombalar getirildi ve kullanıldı. Meslek hayatımda hiç görmediğim bombaydı" sözleri göz ardı edildi.

Bir kez daha 19 Aralık katliamının hesabının sorulmasını, bu karanlık tertibin açığa çıkarılmasını ve siyasi-askeri sorumlularının bağımsız yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz.

Türkiye’nin tarihi, bu tür katliamlar ve tertiplerle doludur. Hakikatleri Araştırma ve Adaleti Sağlama Komisyonu, tüm bu karanlık noktaların ve dönemlerin aydınlatılması için gereklidir. Halkların demokrasi, emek, barış ve özgürlük mücadelesi bu tür katliamlarla ve baskılarla engellenemedi, bundan sonra da engellenemez.

Ayhan Bilgen
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı
19 Aralık 2014